
10 jaar worden op 1 december 2020 – een bijzondere mijlpaal. Begonnen in een kelder in Gorinchem en gegroeid naar een volwassen bedrijf van 35 collega’s. Genoeg mooie momenten om bij stil te staan. Partners Peter Perebooms, Sander Brinkhuis en Luc van der Pijl nemen jullie mee naar het begin van inQdo, mooie herinneringen en verdere ambities.
Hoe is het begonnen?
Sander: “In principe was het vrij simpel. We werkten bij een ander IT-bedrijf en dachten dit kunnen we nog beter.”
Peter: “We wilden ons focussen op integratie oplossingen en alleen doen waar we goed in zijn. Dat was de rode draad en nu nog steeds.”
Luc: “Ik ben eigenlijk verleid door Peter, Bart (de voorgaande partner) en Sander. Ik was zelf al om me heen aan het kijken en was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik ben er 9 maanden later bijgekomen en was de klant die ze bij de start ‘gestrikt’ hadden om de eerste grote opdracht te verlenen.”
inQdo had in de eerste jaren veel onderwijs klanten
Luc: “Ik had 10 jaar binnen het hoger onderwijs gewerkt en geprobeerd om landelijk een samenwerking op het gebied van integratie van de grond te trekken. Dat ging wat moeizaam, dus de stap met inQdo was voor mij een andere manier om dit te proberen. We zijn via mijn netwerk gestart bij verschillende hbo-instellingen en universiteiten met het adviseren, implementeren en beheren van integratieactiviteiten. Naast de klanten die we nu nog steeds helpen, hadden we ook klanten als de Hogeschool Utrecht, Haagse Hogeschool en Fontys Hogescholen. De ontwikkeling van ons integratieplatform inQdo connect is toen ook begonnen. Na een paar jaar op het onderwijs gefocust te hebben, besloten we om onze scope te verbreden.
Peter: “Onze klanten bevinden zich in diverse branches waarbij technologie centraal staat. We willen klanten waar wij het verschil voor maken en ons zien als een partner voor de lange termijn.”
Op een gegeven moment zijn er ook clouddiensten bijgekomen
Peter: “Dit is eigenlijk ontstaan uit een behoefte om onze integratiedienst connect op moderne cloudtechnologie te bouwen. Zo zijn we bij AWS terecht gekomen en zijn we ook gestart met het leveren van AWS-diensten. Toen we zagen dat dit goed begon te lopen hebben we als partners besloten om daarin te investeren en hebben in 2016 een aparte businessline voor cloud opgezet. En ook dat weer met focus, 100% op Amazon en zorgen dat je de beste bent.”
Luc: “Klopt, toen we verschillende partijen hebben vergeleken kwam Amazon Web Services (AWS) heel sterk op en vernieuwde ook het allersnelste. We hebben een gedegen vergelijking gemaakt tussen de 3 grootste van toen, dat waren: Amazon, Microsoft en Google. We hadden het meeste vertrouwen in AWS omdat ze snel innoveerden en snel en betrouwbaar konden leveren. Dat was eigenlijk de hoofdreden.”
Jullie zijn een soort drie-eenheid. Hoe werkt dat, vullen jullie elkaar goed aan?
Sander: “Ja, ik denk doordat we juist verschillend zijn qua achtergrond we elkaar goed aanvullen. Ik heb een technische achtergrond, Peter een commerciële en Luc heeft veel managementervaring en kijkt vanuit het perspectief van de klant. Dus dat zijn hele andere achtergronden qua kennis en vaardigheden.”
Peter: “We hebben natuurlijk wel 2 jaar geleden een switch gemaakt met de introductie van een managementteam. Het managementteam houdt zich aan de ene kant bezig met de operationele aansturing van de teams, maar adviseren ons ook bij strategische keuzes voor inQdo. Wij vinden het hierin erg belangrijk dat zij in de aansturing van hun teams voldoende vrijheid krijgen en hun eigen keuzes kunnen maken. Wij kunnen ons hierdoor meer op onze krachten focussen.”
Luc: “Dat was inderdaad een goede keuze. Ik heb zelf een achtergrond in management en heb in het verleden grote afdelingen opgezet en gemanaged. Ik vind vooral het opzetten van een organisatie leuk en betrokken te zijn bij de beginfase.. Het intern managen binnen inQdo, toen het bedrijf groeide, paste hier perfect bij. Dit is natuurlijk heel leuk om te doen, maar ik was nooit van plan om dat voor altijd te blijven doen. Je kijkt ook wat voor jezelf een volgende stap kan zijn en ook wat de noodzaak is voor inQdo.
We moeten scherp blijven en veel meer van buiten naar binnen kijken. We wilden meer met de omgeving van inQdo bezig zijn en nog meer bij klanten over de vloer komen. Ook om te kijken wat er in de markt gebeurt en hoe we daarop kunnen anticiperen. Dat was voor mij dus wel een belangrijke reden om te zeggen: ik wil wel weer naar buiten, maar het is tijd dat iemand anders het interne management overneemt.”
Peter: “Daar sluit ik mij bij aan. En daarnaast is het ook belangrijk dat leaseauto’s worden aangevraagd of dat wanneer je verlof aanvraagt dat je verlof krijgt en dat je salaris bijvoorbeeld wordt uitbetaald. Dat is hartstikke belangrijk en moet door blijven gaan.”
inQdo is groter geworden de afgelopen jaren. Maar hoe ‘groot’ willen jullie worden?
Luc: “Toen we begonnen hadden we alleen een focus op integratie en waren we blij met een man of 15. Nu zitten we binnen heel inQdo alweer op bijna 35 collega’s waarvan 20 op integratie. We denken ook wel dat er nog steeds groei in integratie zit, maar denken dat vooral de cloud tak nog zal groeien. Tegelijkertijd hebben we niet de ambitie om een heel groot bedrijf te worden. Juist omdat we ook alle drie ervaring hebben dat het niet altijd even leuk is om in een heel groot bedrijf te werken. Je verliest elkaar dan ook sneller uit het oog en het wordt dan ook vaak bureaucratisch. We willen het graag persoonlijk houden.”
Sander: “Ja, we willen groeien in kwaliteit en niet in kwantiteit.”
Peter: “Denk bijvoorbeeld aan de juiste mensen op de juiste plek met de juiste kennis en die op dezelfde manier denken hoe je met klanten omgaat. We zoeken mensen die gewoon lekker meedoen en niet in een hoekje gaan zitten, initiatief tonen, zelf met ideeën komen en een stapje harder lopen wanneer het nodig is.”
Jullie hebben een mooi team en klantportfolio. Maar hoe houd je iedereen tevreden?
Sander: “We zijn in principe een klein bedrijf, maar werken wel vaak met grote bedrijven samen. En we gaan voor langdurige klantrelaties.”
Peter: “De relatie met onze klanten is erg goed. Dat komt doordat wij goed weten wat we doen. We zijn de echte experts en onze collega’s zijn erg klantgericht en flexibel. We lossen het eerst op en daarna kijken we: hadden we dit van tevoren afgesproken? Klanten vinden het fijn dat we goed zijn in wat we doen. Bij Hit Rail kwamen we bijvoorbeeld als cloudleverancier binnen en zijn doorgegroeid om samen applicaties te ontwikkelen voor de Europese treinindustrie. Daar zijn we zeker trots op.”
Luc: “Onze klanten vinden het ook fijn dat we zelf snel besluiten nemen, dat de lijnen heel kort zijn. Het hoeft niet langs allemaal lagen, zoals bij grote consultancy bedrijven, waardoor we snel kunnen schakelen.”
Peter: “En de collega’s die hier komen werken hebben in ieder geval een aantal belangrijke persoonlijkheidskenmerken die goed passen binnen de inQdo familie. Mag ik dat woord nu introduceren?”
*gelach
Luc: “Hier kent iedereen elkaar. Dat persoonlijke is het belangrijkste en daarmee creëer je een goede betrokkenheid bij mensen.
Peter: “We vinden het sociale stuk erg belangrijk Werk is goed, maar het is ook belangrijk om plezier te hebben met elkaar. We doen dan ook regelmatig teamuitjes (nu online). Ik vond het uitje toen we 5 jaar bestonden heel erg leuk, toen zijn we met z’n allen een weekend naar Brugge geweest. O ja, en Boom Chicago heeft nog een keer opgetreden. Dat was een heel leuk moment.”
Luc: “Daar sluit ik mij bij aan. En zeker in de afgelopen 9 maanden zie je hoe belangrijk het is om dit soort dingen te organiseren. Zo blijf je in ieder geval nog een beetje contact met elkaar houden.”
In de afgelopen 10 jaar hebben jullie dus veel leuke teamuitjes gehad. Is er nog een leuke anekdote?
Peter: “We hebben gemountainbiket in de Loonse en Drunense Duinen, daar hebben we het nog steeds over.”
Luc: “Haha, ik ben toen over de kop geslagen, ik werd een beetje te fanatiek. Er waren wat nieuwe mensen bij dus de 1e ronde hielden we ons nog een beetje in. Maar in de 2e ronde kon niet iedereen zich inhouden, waaronder Koen en ik. Wij fietsten toendertijd allebei veel. Op een gegeven moment gingen we zo hard dat ik uit de bocht vloog.
Als we uitjes hebben worden mensen lekker fanatiek. We hadden ook een keer een paintball uitje. Dus op een gegeven moment ging alles en iedereen op Nick. Die kreeg een paintball in zijn nek en kreeg een enorme bult. Gelukkig kon hij er wel om lachen. Dat soort dingen blijven je bij. Die uitjes zijn altijd wel leuk.”
Mooiste herinnering aan de afgelopen 10 jaar?
Luc: “Ik vond de intrek in ons eerste pand, de Cereolfabriek, erg leuk en een mijlpaal. We zaten daarvoor weggestopt in een kelder in Gorinchem. De Cereolfabriek was een erg mooi pand en dit kwam eigenlijk per toeval tot stand.
Sander: “Ik was een keer aan het fietsen met mijn vrouw en toen kwam ik een bordje tegen dat er een bibliotheek, een school en een beetje kantoorruimte kwam. Zo zijn we daar eigenlijk terecht gekomen. We zijn ook nog een keer geïnterviewd door de Dominicus basisschool. Dat was heel leuk.”
Luc: “Maar het was ook de eerste keer dat we als groep lekker bij elkaar zaten. Je merkte dat de interactie tussen de mensen enorm leuk en lekker liep. We gingen steeds meer leuke dingen doen. Dus we kijken er met veel plezier naar terug en soms ook met pijn in ons hart. We hadden er graag nog willen zitten, maar op een gegeven moment paste het niet meer.”
Sander: “En we hebben ook nog ons eigen biermerk gehad. Dit was in een gekke bui ontstaan en we wilden iets anders dan anderen laten zien. ‘Gewoon ff niks’ heette het.”
Wat worden de volgende mijlpalen?
Luc: “Blijven focussen op het zetten van die extra stap voor onze bestaande klanten en ons portfolio uitbreiden met nog een aantal grote klanten die voor samenwerking gaan.”
Peter: “Dus vernieuwen door steeds naar de nieuwste technologieën te kijken, bij zowel integratie als cloud.”
Sander: “En we blijven onze collega’s uitdagen om te innoveren en vernieuwen.”

simplifying cloud and integration together
inQdo B.V.
Coltbaan 1-19
3439 NG Nieuwegein
+31 85 2011161