Wist u dat Nederland tot de koplopers van landen in Europa behoort waar de meeste datalekken worden gemeld? In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bijna 27.000 datalekmeldingen ten opzichte van 2018, een stijging van 29%. Daarnaast ontving het AP een kwart meer meldingen van hacking, phishing of malware-incidente. Vooral grotere organisaties, die persoonsgegevens van veel mensen verwerken, lijken hier doelwit van.

Tips voor uw online privacy - dag van de privacy

Dag van de privacy

28 januari 2021 – Vandaag is het de Dag van de Privacy. Een goed moment om als bedrijf en persoon stil te staan bij uw (online) privacy. De Dag van de Privacy bestaat sinds 2007 en is in het leven geroepen om burgers beter te informeren over de bescherming van onze persoonsgegevens en deze te verbeteren. Waar kunt u allemaal op letten? Hieronder delen we 4 tips om uw online privacy te verbeteren.

1. Lees u goed in en kijk kritisch naar wat er wordt gevraagd

Welke data zet u online en waarom? Het kan geen kwaad om één keer in de zoveel tijd de privacyinstellingen van online accounts door te nemen. Daarnaast is het belangrijk om u goed in te lezen in gebruikersvoorwaarden en niet zomaar akkoord te gaan. Scan bijvoorbeeld de hoofdlijnen en de samenvatting met daarin de belangrijkste informatie. Pas daarna desgewenst uw privacyinstellingen aan.

2. Beveilig uw online accounts goed

Hoe heeft u op dit moment uw accounts beveiligd? Kies voor sterke wachtwoorden en beveilig uw wachtwoorden goed via een wachtwoordmanager. Dit is een digitale ‘kluis’ waarin al uw wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Voorbeelden van betrouwbare wachtwoordmanagers zijn 1Password, Onesafe of LastPass. Maak daarnaast gebruik van tweestapsverificatie waarmee u een extra beveiligingslaag toevoegt aan verschillende accounts.

3. Maak gebruik van data-encryptie

Welke informatiestromen heeft u binnen uw organisatie en wat is de bestemming? Wie heeft er toegang tot deze informatie? Waar wordt de informatie opgeslagen en hoe wordt het overgedragen? Dit zijn enkele vragen om een goed beeld te vormen van de informatiestromen binnen uw organisatie en privacy in uw bedrijfsprocessen te bouwen. De meeste bedrijven gebruiken encryptie om gevoelige gegevens op servers en in databases te beschermen.

Data verplaatst zich continu van gebruiker naar datacenter en weer terug, denk aan mailverkeer of verkeer tussen uw site en de cloudprovider (data in transit). Ook wordt er data opgeslagen in bijvoorbeeld een database (data at rest). Met encryptie kunt u voorkomen dat gevoelige informatie of gegevens worden bekeken, gehackt of gestolen. Encryptie is het transformeren van een leesbaar formaat van gegevens, zoals bijvoorbeeld betalingsgegevens of persoonlijke informatie, naar een versleuteld formaat dat alleen via een speciale sleutel gelezen of verwerkt kan worden. Zonder deze sleutel is de informatie onbruikbaar.

4. AWS privacy tooling

Bij inQdo Cloud maken we gebruik van het Amazon Web Services (AWS) platform en vinden uw privacy belangrijk. Met AWS kunt u vertrouwen op de meest veilige wereldwijde infrastructuur, wetende dat u altijd de eigenaar bent van uw gegevens, inclusief de mogelijkheid om deze te versleutelen, verplaatsen en bewaren. Daarnaast worden alle gegevens die over het wereldwijde AWS-netwerk stromen en hun datacentra en regio’s met elkaar verbindt, automatisch gecodeerd op de fysieke laag voordat ze de beveiligde faciliteiten verlaten. Ook zijn er aanvullende versleutelingslagen; bijvoorbeeld TLS-verbindingen.

Wist u dat AWS handige tools biedt waarmee een goede privacy wordt gegarandeerd? Hieronder lichten we een aantal van deze privacytools toe:

  • Amazon Macie een machine learning tool die ondersteuning biedt bij het bekijken en beveiligen van persoonlijke data in Amazon S3.
  • Met Amazon Inspector krijgen bedrijven een geautomatiseerde beveiligingsservice erbij die helpt bij het verbeteren van de beveiliging en compliance van applicaties.
  • AWS Config Rules is een monitoringsdienst die cloud-resources beoordeelt op compliance met security-regels.

Hulp bij het inrichten van de juiste privacyinstellingen in de cloud?

Wilt u uw bestanden overzetten naar de cloud en twijfelt u over de veiligheid van uw gegevens? Of heeft u andere knelpunten waar u tegenaan loopt? Dagelijks hebben wij bij inQdo Cloud binnen projecten van onze klanten met privacyvraagstukken te maken. We helpen u graag verder met vragen waar u zelf nog geen antwoord op heeft en sparren graag samen om te kijken hoe we u kunnen helpen om optimaal met de privacy van uw gebruikers om te gaan.

 

iso 27001 & isae 3402 certificaat inQdo BV

simplifying cloud and integration together

inQdo B.V.

Coltbaan 1-19

3439 NG Nieuwegein

info@inqdo.com

+31 85 2011161

Verzend