Application Programming Interfaces (API’s) zijn de standaard manier geworden waarmee softwareprogramma’s gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren en worden gebruikt om applicaties, gegevens en apparaten met elkaar te verbinden. Maar waarvoor heb je API’s nodig? En waarom is het belangrijk om hier een strategie voor te ontwikkelen?

Systemen met elkaar koppelen gebeurt al heel lang. Door API’s te gaan gebruiken wordt dit veel eenvoudiger – de applicatie die API’s aanbiedt, heeft gedefinieerd hoe data in- en uit de applicatie gaat. Je hoeft hier alleen nog maar op aan te sluiten.

Ontsluit data veilig met een API-strategie

De steeds verder moderniserende IT-infrastructuur maakt het ook eenvoudiger om elkaars data te gebruiken door middel van API’s. Op die manier kunnen bedrijven data met elkaar verbinden en nieuwe verbanden ontdekken. Data is het nieuwe goud en hier wil je goed mee omgaan, dus is het belangrijk dat deze data op een veilige manier gedeeld wordt. Door goed te bedenken wie welke data en in welke hoeveelheden krijgt, houd je controle over je applicaties. Maar waarom zou je data delen met derden?

3 redenen om data te delen via API’s

1. Houd zelf de controle over je data

Als via screen scraping gegevens van je website gehaald worden, dan is het tijd voor een API. Je kan dan zelf precies bepalen wie welke data krijgt, dat de juiste data wordt gedeeld en dat je op dit proces kunt ingrijpen als dat nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan data van vervoersbedrijven, webwinkels of prijsvergelijkers.

2. Het genereren van omzet in andere segmenten van de markt

Door het ontsluiten van data aan derden kunnen deze partijen jouw producten en diensten verkopen. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van concertkaarten: de organisator stelt verschillende verkopers in staat om deze kaarten aan te bieden. Maar ook het opnemen van producten van meerdere leveranciers in webshops. Met een API kunnen gegevens zoals voorraden en prijzen direct gekoppeld en dus automatisch aangepast worden in de webshops.

3. Meer inzicht in het gebruik van data en het gedrag van consumenten

Door API’ s weet je wie er toegang heeft tot je data waardoor je hier een passende strategie op kunt loslaten. Als je ziet dat bepaalde producten of diensten vaak bekeken worden, dan kun je hierop inspelen.

iso 27001 & isae 3402 certificaat inQdo BV

simplifying cloud and integration together

inQdo B.V.

Coltbaan 1-19

3439 NG Nieuwegein

info@inqdo.com

+31 85 2011161

Verzend